![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Winogrona ograniczają szkody wyrządzane przez zespół metaboliczny
23 kwietnia 2013, 06:23Spożycie winogron chroni przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego.
![](/media/lib/128/n-1202207173_063180-fb9bc964256d4fc156c69106dd7cc287.jpeg)
Z ust matki do jelit płodu
22 maja 2014, 11:41W łożysku występuje cały ekosystem bakterii. Wygląda na to, że pochodzą one z... jamy ustnej matki.
![](/media/lib/151/n-owocowka-3fae4304009016e749657dc48fa72934.jpg)
Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.
![](/media/lib/103/n-usta-41e2173a65ccdb40945f3b9c1ed94b88.jpg)
Poziom IgA w ślinie wiąże się z ryzykiem zgonu
30 grudnia 2015, 13:48Niższy poziom immunoglobuliny IgA w ślinie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu
![](/media/lib/205/n-chmiel-1148fc229081151d3755925427d9bd8d.jpg)
Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu
13 października 2016, 10:25Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.
![](/media/lib/95/n-pacha-dbfb0b5e1cb343fa3ad9c4912c8c5057.jpg)
Do podtrzymania masy mięśniowej starsi mężczyźni potrzebują więcej białka
22 listopada 2017, 13:57Starsi mężczyźni potrzebują więcej białka, by utrzymać rozmiary i siłę mięśni.
![](/media/lib/327/n-losos-274b31a8fe2357bf2acd7aac769ce152.jpg)
Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci
5 listopada 2018, 14:47Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.
![](/media/lib/413/n-persymona-9415ec77916952511d0eeacbff2745f9.jpg)
Przeciwutleniacze z proszków ze skórki czy wytłoczyn wspierają wzrost korzystnych bakterii mikrobiomu
24 lipca 2020, 10:30Odpady pozostałe po przetwarzaniu borówek czy persymony (kaki) można wykorzystać do produkcji proszków bogatych w przeciwutleniacze, które będą korzystnie oddziaływać na mikroflorę jelit. Wyniki badań hiszpańskiego zespołu ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
![](/media/lib/529/n-mieso-7f6026a60cac4757d22ab997cb25686a.jpg)
Dieta ludzi paleolitu była bardziej złożona, niż nam się wydaje
25 listopada 2022, 06:33Badania nad dietą paleolitycznych łowców-zbieraczy, zarówno H. sapiens jak i H. neanderthalensis, koncentrowały się głównie na konsumpcji mięsa. Od dawna bowiem identyfikowano kości, pozostałe po zjadanych przez ludzi zwierzętach. Jednak wraz z rozwojem technik badawczych zdobywamy coraz więcej dowodów na to, że w diecie ludzi paleolitu rośliny odgrywały znacznie większą rolę niż nam się wydaje, a używane przez nich techniki kulinarne były bardziej skomplikowane, niż sądzimy.